Osie hniezda, alebo orechové slimáky

orslimaky_01

Pre všetky mlsné jazýčky – POZOR NÁVYKOVÉ!

orslimaky_02

Čo potrebujeme:
– 2x hotové a vyvaľkané kysnuté cesto z Lidla, alebo si ho urobte (150g hrubej múky, 150g plh.m, 5 žĺtkov, 1 kocka droždia, 50ml mlieka, 1 pl práškového cukru)
Na plnku:
– 130g masla
– 160g kr.cukru (ja som dala hnedý)
– dve riadne hrste mletých orechov (alebo kľudne od oka riadnu kôpku)
Na podlievanie:
– 1 šľahačkovú smotanu (250ml)
– 1 van.cukor
Na pomazanie:
– 1 pl masla

Vyšší pekáčik. Neodporúčam tortovú formu, lebo z nej bude vytekať šľahačka – ak tak, tak ju vyložte veľkým alobalom. Vyšli mi dve kysnuté cestá do srdcovej formy. Ja som vyložila a aj tak mi to poutekalo :/

Ako na to:
1. Rozbaľ cestá :), alebo z mlieka, droždia a cukru urob kvások. Do múky pridaj žĺtky, štipku soli, práškový cukor, kvások a nechaj kysnúť cca 30 min. Vyváľaj na 0,5 cm obdĺžnik.
2. Vymiešaj maslo s cukrom a do hmoty následne vmiešaj orechy (mala by to byť hustá pasta)
3. Rozdeľ na dve polovice a natri ich v tenkej vrstve na cestá
4. Cestá zroluj cez kratšiu stranu (snaž sa na pevno)
5. Nakrájaj roládu na 2-3 cm plátky
6. Ukladaj roládu na pekáčik a tak, ako buchty, aj u slimákov namaž strany roztopeným maslom (netreba tlačiť na seba, stačí pekne poukladať, narastú)

Daj do vyhriatej rúry na 170C. Peč cca 15 minút.
Zmiešaj šľahačku s van.cukrom – nenašľahaj ju. Stačí pomiešať.
7. Polej slimákov polovicou šľahačkovej hmoty
Peč ďalších 15 min.
8. Polej slimákov druhou polovicou šľahačkovej hmoty
Nechaj upiecť do zlatohneda.

Hotovo! Konzumuj.

orslimaky_03

U nás zmizlo ešte pred úplným vychladnutím. Ledva som stihla nafotiť…
Dobrú chuť
Veronika

Vyjadri sa, napíš komentár