„Malenka“ má 4 roky :)

narodeniny

Veľa šťáááástiáááááá, zdrááááviáááá…

Megy má 4 roky a obdobie dinosaurov. Torta teda samozrejme musela byť dinosaurovská a …však kukajte (škoda, že nemôžete aj ochutnať)

Čo potrebujeme:
Základný korpus (v zátvorkách sú suroviny na trojitú dávku, ktorú budeme potrebovať)
– 4 vajcia (12ks)
– 210g kr.cukru (630g)
– 1 van.cukor (3ks)
– 150 ml oleja (450ml)
– 100 ml vriacej vody (300ml)
– 250g hl múky (750g)
– 1 pdp (3ks)
– Heru a plh múku na vymazanie a vysypanie foriem

Potrebujeme formy s priemerom 16cm, 23cm, 25cm a 21x25cm (3 guľaté a jeden pekáčik – ja mám jednu rozťahovaciu, takže 16 a 25 som mala z nej – odporúčam)

Plnka:
– 4ks mascarpone
– 2 veľké smotany (kyslé, ideálne 18%)
– 6 van.cukrov
– 6pl kr.cukru
– 2 džemy (ja jeden malinový a jeden lesné ovocie)

Poťahovka:
– 7 balíčkov marcipánu (Dr.Oetker)
– potravinárske farby

Ako na to:
Z dvojitej dávky si spravíme cesto:
– vyšľaháme žĺtky s cukrom do husta
– pridáme olej a vodu
– po lyžiciach pridávame múku s pdp
– vyšlaháme si bielka do tuhého snehu
– žĺtkovú hmotu jemne a dôkladne vmiešame do bielkov
– cesto vylejeme do 23 a 25 cm vymazaných a vysypaných formiem – ja som nalievala cca 2,5cm

Pečieme na 160 stupňoch cca hodinu. teplé korpusy preklopíme hore dnom, aby sme ich mali rovné a necháme vychladnúť.

Zo zvyšnej jednoitej dávky spravíme podľa vyššie uvedeného postupu ďalšie cesto a to vylejeme do 16 cm formy a pekáčika.

Plnka:
Vyšľaháme si mascarpone so smotanou a cukrami.

Vychladnuté korpusy rozrežeme na polovice.
25 a 23 cm bude tvoriť bruško.
16 cm hlavu a z pekáčikového korpusu urobíme chvost a krk.

Plníme tak, že najprv pomažeme džemom a asi 1cm vrstvou krému.
Najprv si urobíme základný tvar. Ten potom zrežeme do potrebných oblúkov. Skrojkami dotvarujeme prechody medzi trupom a krkom, trupom a chvostom a zo zvyškov vyformujeme v ruke valček, ktorý rozdelíme na 4 časti, z ktorých budú nožičky.

Nezabudnite, že budete potrebovať krém aj na zamazanie celej torty, takže ho nedávajte zbytočne viac medzi vrstvy.

narodeniny002
narodeniny001
narodeniny003

Potiahneme hmotou. Najlepšie sa vaľká na silikónovej podložke a cez potravinovú fóliu. Netreba to ničím podsypávať a hmota si tak zachová peknú farbu.
Poťahovala som najprv nožičky samostatne, potom hlavu a nakoniec telo. Drobné nedostatky a spoje som maskovala puntíkmi.

narodeniny004
narodeniny009
narodeniny005
narodeniny006

Táto kombinácia nám chutila zatiaľ najviac zo všetkých tort. Krém je úžasný a image tiež 🙂

Magdalénka mi celý čas fandila, chodila híkať a túliť sa. Teším teším.
Ešte raz

Vyjadri sa, napíš komentár