Hokaido tropicana

tropicana

Tekvicová sezóna je tu a to je voda na mlyn pre moje kulinárske experimentovanie.

Piekla som mäsko s koreňovou zeleninou a tekvicou. Tekvice bolo viac a tak som polovicu piekla samostatne, že do zásoby. Už počas pečenia na mňa liezli sladké chute a rozmýšľala som, ako by sa na to dala využiť práve pečená tekvica. O Hokaido tekvici je toho popísané na nete veľa, takže googlenie detailov nechávam na vás a do článku ich nevkladám. Budem sa venovať iba receptu, ktorý som vykreovala čisto spontánne ako reakciu na nedostatok sladkých tekvicových variánt.

Pri hľadaní receptov na vás zvyčajne vyskočia pumpkin pie´s aka tekvicové koláče. Aktuálne fungujem na bezmúkovom stave (teda okrem soboty, keď mám sladký deň a fungujem na všetkom)…ale teraz je pondelok a pondelok je nemúkový. Chce to teda lakocinku bez múky…Bez vajec, nech je to rýchlejšie…Bez klasického mlieka, nech to môžu aj haranti moji intolerantní…Takže čo? Takže mi napadlo hokaido tropicana:

tropicana_03

Čo potrebujeme:
– hokaido tekvica (500g)
– kokosové mlieko (300-400ml)
– strúhaný kokos (plnú hrsť, alebo aj dve)
– väčší citrón/pomaranč (1ks)
– agávový sirup/med/iné sladidlo podľa chuti

Ako na to:
1a. Ak tekvicu pečieme – nakrájame ju na mesiačiky a dáme cca na 45 minút piecť prikrytú alobalom (aj so šupou, keď zmäkkne, pôjde pekne dole)
1b. Ak tekvicu varíme – nakrájame ju na mesiačiky, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Varíme cca 20 minút v prikrytom hrnci – do zmäkknutia. Potom vodu scedíme.

Môžete, ale nemusíte nechať úplne vychladnúť. Mne chutí aj teplý, aj studený variant.

2. Tekvicu spolu s kokosovým mliekom rozmixujeme ponorným mixérom na kašu – dajte toľko mlieka, aby vám vznikla konzistencia, ktorú máte radi (buď redšia, alebo hutnejšia ako puding)
3. Pridajte strúhaný kokos
4. Pridajte šťavu z jedného citróna aj s dužinou (alternatívou je pomaranč…alebo tam dajte oba – ja by som dala, ale pomarančom aktuálne nedisponujeme)
5. Doslaďte – ja som dala 1pl agáve
6. Pre efekt môžete pred podávaním posypať strúhaným kokosom

Teraz mi napadlo, že ako alternatíva sladidla sa dá použiť aj rozmačkaný banán. Rozhodne to však najbližšie vyskúšam v kombinácii citrón+pomaranč. Mám rada kyslo-sladké a tak…ak ma stihnete predbehnúť, dajte vedieť, aké to je 🙂

Dobrú chuť
Veronika

Vyjadri sa, napíš komentár